بعد از بررسی پرچم داران سایر کمپانی ها این بار نوبت به کمپانی مطرح ردموندی می رسد. یک کمپانی نام آشنا در عرصه ساخت نرم افزار که به آن لقب غول نرم افزار دنیا را نیز داده اند. مایکروسافت همان سازنده محبوب ترین سیستم عامل دسکتاپ یعنی ویندوز و سازنده نرم افزار های بسیار کاربردی مجموعه آفیس که حتما همگان با این دو محصول این کمپانی آشنایی دارند و حداقل یک بار با محصولات آن کار کرده اند. اما مایکروسافت از اوخر سال ۲۰۱۴ با خرید نوکیا و بازنشسته کردن این برند در زمینه ساخت گوشی های مبتنی بر ویندوز وارد بازار ساخت موبایل شده و تنها دیگر سازنده نرم افزار لومیا ها نیست و سخت افزار آن نیز توسط مایکروسافت تولید می شود که احتمالا از آن اطلاع دارید. نمیتوان مایکروسافت را در عرصه ساخت سخت افزار بی تجربه دانست چرا که چندین سال پیش مایکروسافت با ساخت ایکس باکس یا ساخت لوازم جانبی کیبورد و موس به نوعی تقریبا وارد دنیای سخت افزار شده بود و در سال ۲۰۱۲ هم با معرفی اولین نسل سرفیس حضور خود را در عرصه سخت افزار گسترش داد و آخرین نسل های سرفیس یعنی سرفیس پرو ۴ و سرفیس بوک در حال حاضر امپراطور دستگاه های هیبریدی هستند و تجربه خوبی را برای مایکروسافت در این عرصه رقم زده اند اما مسلما مایکروسافت تجربه چندین ساله اپل در ساخت سخت افزار را ندارد. همانطور که اپل هم در زمینه نرم افزار تجربه مایکروسافت را ندارد و سیستم عاملش در این سالها نتوانسته به جایگاه خوبی دست پیدا کند. اما مایکروسافت توانسته رضایت تقریبی مخاطبان خود را از سال گذشته بیشتر کند و فروشش هم نسبت به سال قبل بیشتر شود.
مایکروسافت تا قبل از خرید نوکیا تنها سازنده نرم افزار گوشی های نوکیا لومیا بود و پرچم داران ویندوزفونی را کمپانی نوکیا تولید می کرد. پرچم دارانی که نسبت به سال عرضه شان پرچم داران قابلی بودند اما در این سالها نتوانستند محبوبیت آنچنانی کسب کنند و پس از خرید این شرکت نیز کمپانی ردموندی به جایگزین کردن میان رده های خود با میان رده های قبلی نوکیا پرداخت. اما ماه اکتبر ۲۰۱۵ زمان معرفی اولین پرچم داران مایکروسافت فرا رسید و مایکروسافت هم به جمع رقیبانی نظیر سامسونگ، سونی و اپل و… اضافه شد تا با نسخه جدید ویندوزفون که ویندوز ۱۰ موبایل نام گذاری شده، اشتباهات گذشته را جبران کند و محبوبیت سیستم عامل ویندوز موبایل را بیشتر کند.
خب اما بعد این دو پاراگراف مقدمه درباره کمپانی ردموندی حالا نوبت به بررسی پرچم داران این کمپانی می رسد. ما این بار بر خلاف رسم همیشگی که از گوشی کوچکتر شروع می کردیم، میخواهیم از لومیا ۹۵۰ ایکس ال برادر بزرگتر ۹۵۰ شروع کنیم چراکه نسبت به برادر کوچکترش زیباتر است و سخت افزار قوی تری هم دارد و سر و صدای زیادی هم بر پا کرده است. در ادامه با پیانتک همراه باشید تا به نقد و بررسی قسمت های مختلف لومیا ۹۵۰ ایکس ال بپردازیم.
طراحی و کیفیت ساخت

مایکروسافت در طراحی پرچم داران جدیدش از پلی کربنات استفاده کرده و لومیا ۹۵۰ ایکس ال علی رقم ظاهر بزرگش وزنی معادل ۱۶۵ گرم و سبک تر نسبت به رقبایی چون اکسپریا زد ۵ پریمیوم، گلکسی نوت ۵ و آیفون ۶ اس پلاس دارد. در سمت راست بدنه کلیدهای شاتر دوربین و پاور و کم و زیاد کردن صدا قرار داده شده اند که کلید پاور بین کلید های کم و زیاد کردن صدا قرار گرفته و شاید در استفاده طبق عادت حواستان نباشد و کلید ها را اشتباه فشار دهید. اما با این سبک طراحی گرفتن اسکرین شات در ویندوز ۱۰ موبایل که با نگه داشتن همزمان دکمه پاور و زیاد کردن صدا تهیه می شود آسان تر شده و با یک دست می توانید اسکرین شات بگیرید. در قسمت بالایی بدنه داک ۳٫۵ میلیمتری هدفون تعبیه شده و در قسمت پایینی هم پورت شارژ microUSB نوع C یا همان پورت کابل برگشت پذیر قرار داده شده است. نوع C مزیت های خوبی نظیر برگشت پذیر بودن که باعث می شود اگر اشتباه کردید ورودی پورت آسیب نبیند و سرعت انتقال اطلاعات و سرعت شارژ بیشتر دارد اما برخی لوازم جانبی مثل برخی پاور بانک ها که از قبل برای گوشی قبلی خود دارید دیگر بلا استفاده خواهند شد و با این پورت سازگار نیستند. به طور کلی طراحی و کیفیت ساخت لومیا ۹۵۰ ایکس ال در رده خوبی قرار می گیرد و جزو بهترین ها به شمار می رود.
صفحه نمایش

صفحه نمایش ۵٫۷ اینچی با رزولوشن QHD و تراکم پیکسلی ۵۱۸ پیکسل بر اینچ و محافظ صفحه گوریلا گلس ۴ مشخصات صفحه نمایشی است که مایکروسافت برای لومیا ۹۵۰ ایکس ال در نظر گرفته است. رزولوشن بالا و تراکم پیکسلی بالا در کنار نور مناسب صفحه نمایش از مزیت های پرچم دار مایکروسافت است. البته اگر جزو کسانی هستید که به کار کردن با یک دست عادت دارید و بزرگی صفحه نمایش این گوشی برای شما مشکل است باید باید بگوئیم که با استفاده از قابلیت جدید ویندوز ۱۰ موبایل با نگه داشتن چند ثانیه ای دکمه مجازی هوم یا همان لوگوی ویندوز، صفحه نمایش تا نیمه پایین آمده و می توان به راحتی با یک دست با آن کار کرد که این قابلیت را قبلا در آیفون های اپل هم شاهد بودیم. پس به طور کلی صفحه نمایش لومیا ۹۵۰ ایکس ال هم جزو بهترین صفحه نمایش حال حاضر گوشی های پرچم دار است.
استفاده از اسکنر عنبیه به جای سنسور اثر انگشت

مایکروسافت برای بالابردن امنیت پرچم دارش به جای استفاده سنسور اثر انگشت که در حال حاضر در بین اکثریت پرچم داران متداول است یک نوآوری به خرج داده و از اسکنر عنبیه چشم یا همان iris Scanner استفاده کرده که با قابلیت ویندوز هلو (Windows Hello) همگام سازی شده و برای باز کردن قفل گوشی کافیست تا گوشی را در فاصله ۴۰ سانتی از صورت خود قرار دهید تا اسکنر عمل کرده و گوشی را باز کند. عملکرد اسنکر بد نیست اما خب ایراداتی هم دارد و خالی از اشکال نیست ولی اگر گوشی را درست در مقابل خود قرار دهید سرعت باز کردن گوشی خوب است.
دوربین

کمپانی کارل زایس یک کمپانی نام آشنا در عرصه ساخت لنز های دوربین است و پیش از پرچم داران جدید، مایکروسافت و نوکیا در گوشی های قبلی خود هم از لنز های این کمپانی استفاده کرده بودند. در نوکیا لومیا ۹۳۰ هم که پرچم دار قبلی ویندوزفون بود از لنز کارل زایس استفاده شده بود و دوربین ۹۳۰ عملکرد خوبی را داشت و در تست های مختلف رسانه های بین المللی جزو برترین ها به شمار می آمد. حالا مایکروسافت هم جایگزینی قابل تر و قوی تر برای ۹۳۰ معرفی کرده و لومیا ۹۵۰ ایکس ال با حسگری ۲۰ مگاپیکسلی با سایز ۱/۲٫۴ اینچ و با درچه دیافراگم f/1.9 و قابلیت ثبت پیکسل هایی به سایز ۱٫۱۲ میکرومتر توانسته یکی از بهترین دوربین های حال حاضر پرچم داران را داشته باشد. ثبت تصاویر با وضوح بالا، زوم بیشتر به دلیل رزولوشن بالاتر، فناوری پردازش تصویر یا همان PureView Technology و لرزش گیر اپتیکال تصویر یا همان OIS از مزیت های مهم دوربین این گوشی به حساب می آید. علاوه بر آن این دوربین قابلی هایی نظیر فوکوس خودکار، فوکوس با اشاره روی سوژه، ثبت موقعیت جغرافیایی، تشخیص چهره، عکاسی پاناروما و HDR را دارد.
دوربین لومیا ۹۵۰ ایکس ال می تواند با رزولوشن ۲۱۶۰p یا همان UHD یا ۴K و با سرعت ۳۰ فریم در ثانیه به فیلمبرداری بپردازد. دوربین این گوشی به لرزش گیر اپتیکال هنگام فیلمبرداری هم مجهز است و نیز می تواند با صدای استریو فیلمبرداری کند. مایکروسافت یک دوربین ۵ مگاپیکسلی هم برای جلوی لومیا ۹۵۰ ایکس ال در نظر گرفته که می تواند با رزولوشن ۱۰۸۰p و با سرعت ۳۰ فریم در ثانیه به فیلمبرداری بپردازد. همچنین می توانید با هر دو دوربین جلو و عقب گوشی به طور همزمان به فیلمبرداری بپردازید. دوربین لومیا ۹۵۰ ایکس ال اگر بهترین نباشد جزو بهترین دوربین های پرچم داران رقیبش است.
سخت افزار و باتری

مایکروسافت در بخش سخت افزار کار را تمام کرده و بهترین چیپست کوالکام تا پایان ۲۰۱۵ یعنی اسنپ دراگون ۸۱۰ را استفاده کرده است. شاید در دید اول موضوع داغ شدن همیشگی چیپست اسنپ دراگون ۸۱۰ کمی شمارا نگران کند اما مایکروسافت با استفاده از فناوری خنک کننده مایع این موضوع را تقریبا حل کرده و تنها اگر هنگام شارژ کردن با گوشی کار کنید گوشی داغ می کند که آن هم می تواند به خاطر شارژ سریع و استفاده از شارژ ۳ آمپر باشد چرا که بعد از پر شدن ۶۰ درصد آمپر به ۲ آمپر کاهش پیدا کرده و موضوع حل میشود. البته هنگامی که گوشی در شارژ داغ کند و شما قبل از ۶۰ درصد بخواهید گوشی را جدا کنید با چند دقیقه کنار گذاشتن آن به سرعت سرد می شود و دوباره می توان از آن استفاده کرد. در اسنپ دراگون ۸۱۰ دو پردازنده ۴ هسته ای Cortex-A53 و Cortex-A57 با فرکانس های ۱٫۵ و ۲ گیگاهرتز و مجموعا ۸ هسته ای و فرکانس ۳٫۵ گیگاهرتز تعبیه شده است و وظیفه پردازش گرافیکی هم بر عهده آدرنو ۴۳۰ است. ۳ گیگابایت حافظه رم و ۳۲ گیگابایت حافظه داخلی قابل ارتقا از طریق کارت حافظه microSD تا ۲۰۰ گیگابایت هم برای این پرچم دار در نظر گرفته شده و لومیا ۹۵۰ ایکس ال در دو مدل تک سیم کارته و دو سیم کارته در دسترس قرار گرفته است که در هر دو مدل گوشی از آخرین نسل شبکه اینترنت همراه ۴G پشتیبانی می کند. در تصویر زیر امتیاز بنچمارک اپلیکیشن AnTuTu و رتبه بندی آن را مشاهده می کنید که لومیا ۹۵۰ ایکس ال پس از گلکسی نوت ۵ با امتیاز حدود ۶۱۰۰۰ در رتبه دوم گوشی ها قرار دارد.

Antutu 4 Score, Higher is better
اما باتری لومیا ۹۵۰ ایکس ال علی رقم اینکه ۳۳۴۰ میلی آمپر ساعت است و به نظر می رسد عملکرد خوبی داشته باشد متاسفانه عملکرد خیلی راضی کننده ای ندارد. البته مسلما این ضعف به خاطر باتری گوشی نیست و یک ضعف نرم افزاری است که با بروز رسانی ها احتمال بسیار زیاد برطرف می شود چرا که پیش از این در ویندوز ۸٫۱ شاهد گوشی های مایکروسافت بوده ایم که عملکرد باتری خوبی داشته اند اما بسیاری از اینسایدر ها با آپگرید به ویندوز ۱۰ موبایل نسخه پیش نمایش از مصرف باتری گلگی دارند و باید منتظر آپدیت نهایی ویندوز ۱۰ موبایل باشید تا این مشکل برطرف شود. لومیا ۹۵۰ ایکس ال از قابلیت شارژ سریع بهره می برد و در مدت تقریبا ۳۰ دقیقه بیش از ۶۰ درصد شارژ خواهید داشت و به لطف پورت microUSB نوع C این گوشی در مدت کوتاهتری نسبت به برخی رقبا شارژ می شود. همچنین لومیا ۹۵۰ ایکس ال در برخی مدل ها امکان شارژ به صورت وایرلس هم دارد. در زیر می توانید رتبه بندی لومیا ۹۵۰ ایکس ال را در میان را در میان دیگر گوشی ها ملاحظه کنید.

داک کانتینیوم

مایکروسافت هنگام معرفی ویندوز ۱۰ از قابلیتی سخن گفت به نام کانتینیوم که به وسیله آن می توان با گوشی ویندوزفونی در صفحه نمایش بزرگ کار کرد و اپلیکیشن های مختلف را به اجرا دراورد. مایکروسافت دیسپلی داک که در بالا مشاهده می کنید به عنوان یک لوازم جانبی ۱۰۰ دلاری توسط مایکروسافت عرضه شده و توسط آن می توانید گوشی خود را به یک نمایشگر بزرگتر وصل کنید و اپلیکیشن ها را در آن اجرا کنید و در واقع عملکردی مثل یک کامپیوتر را شاهد باشید. قابلیت کانتینیوم قابلیتی منحصر به فرد و خوب که برای مدیران و مهندسان و… بسیار به درد می خورد.
جمع بندی
کمپانی مایکروسافت با وجود سابقه کمش در عرصه تولید گوشی های هوشمند توانسته با لومیا ۹۵۰ ایکس ال توجه بسیاری را به خود جلب کند اما از این نکته نگذریم که مایکروسافت هنوز توسعه دهنده های کمی برای ویندوز ۱۰ موبایل دارد و نبود شرکت بزرگی چون گوگل و اپلیکیشن های آن در استور ویندوز ۱۰ موبایل کاملا محسوس است و همچنین برخی نرم افزار های پر طرفدار که در اندروید و IOS حضور دارند در استور ویندوز دیده نمی شوند. بنابراین اگر از اندروید و یا IOS به ویندوز بیایید نبود این اپلیکیشن ها را احساس خواهید کرد و معتادان کلش آو کلنز هم که فعلا به سمت ویندوز نباید بیایند چرا که اپلیکیشن کلش را در ویندوز موبایل مشاهده نمی کنید. البته می توانید آن را از طریق پورت کردن نصب کنید ولی چون گوگل اپلیکیشنی را برای ویندوزفون ارائه نکرده نمی توانید اکانت خود را لود کنید و حتی اگر از نو هم شروع کنید هیچ تضمینی برای اکانتتان وجود ندارد.
اما ضعف پرچم داران مایکروسافت همانطور که گفتیم تنها نرم افزار است. آن هم تقریبا نرم افزارهایی محدود چرا که ویندوزفون اکثر شبکه های اجتماعی و برنامه های پیام رسان پرطرفدار مثل واتس اپ، تلگرام، وایبر و… را دارد. بازی های پرطرفداری مثل Temple Run 1,2 یا angry birds و aa و asphalt و… هم در استور ویندوز موبایل دیده می شود اما نبود توسعه دهنده هایی مثل گوگل و سوپرسل (سازنده بازی کلش آو کلنز) و…. در آن حس می شود. همچنین برخی بروزرسانی ها نیز دیرتر از سیستم عامل های دیگر برای ویندوز عرضه می شود.
از سوی دیگر پرچم داران مایکروسافت قیمتی تقریبا بالا و نزدیک به پرچم داران سامسونگ و اپل را دارند که در نگاه اول کاربر را از خود می رانند اما بدون شک از قدرتمندترین های بازار هستند. پس اگر نیازی به اپلیکیشن هایی نظیر کلش آو کلنز یا سرویس های گوگل ندارید و یا جزو دسته افرادی هستید که از گوشی اندرویدی خسته شده اید در انتخاب لومیا ۹۵۰ ایکس ال شک نکنید. اما اپلی ها حالا حالا ها نمی توانند روی رقیب دیرینه کمپانی سازنده گوشی شان حساب کنند.
در ادامه می توانید مشخصات دقیق تر این گوشی را ملاحظه کنید.
مایکروسافت لومیا ۹۵۰ ایکس ال - Microsoft Lumia 950XL
مشخصات کلی :
- تعداد سیم کارت : یک/دو سیم کارته
- نوع سیم کارت : نانو سیم
- ابعاد : ۸٫۱ × ۷۸٫۴ × ۱۵۱٫۹ میلیمتر
- وزن : ۱۶۵ گرم
پردازنده :
- چیپست : Qualcomm MSM8994 Snapdragon 810 Chipset
- پردازنده مرکزی : Quad-core Cortex-A53 + Quad-core Cortex-A57
- ۸ هسته ای
- فرکانس پردازنده : ۱٫۵ و ۲ گیگاهرتز
- پردازشگر گرافیکی : Adreno 430
حافظه :
- حافظه داخلی : ۳۲ گیگابایت
- حافظه رم : ۳ گیگابایت
- کارت حافظه : تا ۲۰۰ گیگابایت از نوع microSD پشتیبانی می کند.
صفحه نمایش :
- اندازه صفحه : ۵٫۷ اینچ
- نوع صفحه نمایش : OLED
- فناوری صفحه نمایش: AMOLED
- رزولوشن : ۲۵۶۰ × ۱۴۴۰ | QuadHD
- تراکم پیکسلی : ۵۱۸ پیکسل بر اینچ
- قابلیت های صفحه نمایش : صفحه نمایش با محافظ گوریلا گلاس ۴ برای جلوگیری از ضربه و خط و خش – قابلیت دریافت ۱۰ لمس همزمان – مجهز به فنآوری ClearBlack Display برای خوانایی بهتر در مقابل نور خورشید
دوربین :
- کیفیت عکس برداری دوربین پشت : ۲۰ مگاپیکسل
- کیفیت فیلمبرداری دوربین پشت : قابلیت فیلمبرداری با کیفیت ۲۱۶۰p و با سرعت ۳۰ فریم بر ثانیه
- قابلیت های دوربین پشت : قابلیت ثبت موقعیت مکانی (Geo-tagging)، قابلیت عکاسی پاناروما، قابلیت عکاسی HDR، قابلیت تشخیص چهره، مجهز به لرزشگیر اپتیکال تصویر (Optical Image Stabilization)، قابلیت فوکوس با اشاره روی سوژه، قابلیت فیلمبرداری با هر دو دوربین بهصورت همزمان (Dual Capture)، ثبت تصاویر با پیکسلهایی به اندازه ۱٫۱۲ میکرومتر (۱٫۱۲µm Pixel Size)، دارای دریچهی دیافراگم f/1.9، دارای فنآوری پردازش بهتر تصویر (PureView Technology)، مجهز به لرزشگیر اپتیکال هنگام فیلمبرداری (Optical Stabilization)، قابلیت فیلمبردارای با صدای استریو
- فلش : دارد
- نوع فلش : Triple-LED RGB Flash
- کیفیت دوربین جلو : ۵ مگاپیکسل
- قابلیت دوربین جلو : قابلیت فیلم برداری با کیفیت ۱۰۸۰p و با سرعت ۳۰ فریم بر ثانیه
راه های ارتباطی :
- پشتیبانی از ۲G , 3G ,4G , Wi-Fi , GPS , Bluetooth , NFC , USB v3.1 Type-C reversible connector
سیستم عامل :
- Microsoft Windows 10 Mobile
باتری :
- نوع : باتری غیر قابل تعویض لیتیوم-یون
- ظرفیت : ۳۳۴۰ میلی آمپر ساعت
سنسور ها: مانیتورکننده وضعیت حسگر ها (SensorCore)، ژیروسکوپ (Gyro Sensor)، قطبنما (Compass)، شتابسنج (Accelerometer)، مجاورت (Proximity Sensor)، روشنایی (Light Sensor)، فشارسنج (Barometer)
سایر قابلیت ها :
- قابلیت حذف صداهای مزاحم هنگام مکالمه با استفاده از میکروفون دوم (Active Noise Cancellation With Dedicated Mic)
- قابلیت شارژ بهصورت بیسیم (Wireless Charging) در برخی از مدلها
- ۱۵ گیگابایت فضای ابری رایگان واندرایو (OneDrive Cloud Storage)
- مجهز به فناوری خنک کنندۀ مایع
- دارای اسکنر عنبیه چشم
وسایل داخل جعبه گوشی :
- شارژر
- باتری
- کابل
- دقترچه راهنما
تصاویری از گوشی مایکروسافت لومیا ۹۵۰ ایکس ال – Microsoft Lumia 950XL